Barcelona
It was the first time that we met

Barcelona
How can I forget

The moment that you stepped into the room
You took my breath away

Barcelona
La musica vibro y e Ilanos unio

And if God is willing
we will meet again some day


Mijn eigen handige tips / My own tips & tricks

***************** MUST READ **************

1) Klik hier voor mijn eigen bedrijvenlijst waar je geen Spaans nodig hebt om bij te werken, ideaal om te starten!/ My own list of companies where Spanish is not required, ideal to start!

2) Klik hier voor veelgestelde vragen over werken, wonen en leven in Barcelona / FAQ - in English as well

** Ook super handig **

1) Hier algemene tips / General Tips & Tricks

2) Baan? Belangrijk advies bij het zoeken: lees dit eerst voordat je begint!

3) Woning? Belangrijk advies bij het zoeken: lees dit eerst voordat je begint!

4) Kamer? Belangrijk advies bij het zoeken: lees dit eerst voordat je begint!

5) Zoek hier meteen een baan door "Dutch" OF "Holandes" OF "Nederlands" in het eerste vak in te vullen en "Barcelona" in de tweede!





Direct looking for jobs on biggest job site in Spain

6) Grootste huizenaanbod/ Biggest offer of houses in Barcelona

7) Loquo, van kamer via banen tot meubels / Loquo: from rooms via jobs to furniture in Barcelona

8) Stage in Barcelona lopen? Klik hier voor een up to date lijst!

en natuurlijk....

9) Spaans leren! Echte aanrader is Versión Original *: goed, betrokken, kleine klasjes en heel erg betaalbaar! En midden in het centrum (om de hoek bij Placa Catalunya)! Learn Spanish here at the best language school in Barcelona! (*mail me voordat je een cursus gaat volgen voor eventuele kortingsacties!/send me a mail before you start a course for a possible discount!)

10) Zit je na het lezen van mijn blog (gebruik eerst de zoekfunctie a.u.b.) nog met een vraag over wonen/werken/leven in Barcelona? Dan mag je me mailen via e_mabel AT yahoo.com. Ik help je graag op weg.... maar mails met hele algemene vragen (daar kan ik niet zo veel mee) en mails met CV's (ik ben geen arbeidsbureau) worden niet beantwoord.

© Mabel at BCN, 2004.

Niets van deze website mag worden vermenigvuldigd of openbaar gemaakt door middel van druk, microfilm, fotocopie, plaatsing van teksten en/of afbeeldingen op andere websites of op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur/maker.

Sunday 31 August 2008

Esther´s verjaardagsfeest - SORPRESA

Ongeveer een maand geleden kregen we een mail van Rosa dat haar moeder binnenkort jarig was en iets wilde organiseren. Wat we van het idee van een weekendje weg vonden. Tja, laatste weekend van augustus weg naar een huis in de bergen met zwembad??? Tuurlijk!

Vorige week hadden we (ik noem een Anouk, een Maurice, een Marije en zo nog een handvol goede vrienden en vriendinnen van Es & co.) al mega voorpret. We mailden ons suf over het feit dat er ook franssprekende Russische camerero´s ingehuurd moesten worden, met wie Esther die kamer zou kunnen delen (ik noem geen namen) en zo nog veel meer zin & onzin over wat komen zou.


Zaterdagochtend vroeg in de auto en nadat we maar een paar keer verdwaald waren, kwamen we bij ons nederige stulpje in de bergen terecht.... Daar viel onze mond echt open van verbazing... Dit was geen huisje in de bergen meer, maar een super masia met alles er op en er aan! En Rosa (en Dennis) hadden alles tot in de puntjes geregeld!! Alles was versierd, er galmde geweldige jaren 80 muziek uit de speakers en er was eten en drinken in overvloed (daar kwam ik vanmorgen achter...).





Nadat we Esther hartelijk hadden ontvangen, die wist echt van NIETS!, was het zwembad time. Maar, we hadden onze bikini´s en zwembroeken nog niet koud aan, toen Rosa zich van een hele andere kant liet zien: die van strafkampleidster. Arrrgggghhh, we moesten en zouden oud Hollandse spelletjes doen. Nadat we van de schrik waren bekomen, bleek dat het toch wel erg leuk was om zak te lopen, visjes te vangen en spijker te poepen. Van dat laatste circuleren (helaas) ook video´s die nog niet in mijn bezit zijn, maar volgens de maker - Dennis - zien we er echt heel charmant uit...



Goed, na de spelletjes die gewonnen werden door een team met de suffe naam Hollandse paella (of zoiets), werd de BBQ aangezet waar ik voor het eerst Maurice de handen uit de mouwen zag steken (hiep hiep hoera voor Maurice). Tijdens het eten ontpopte Anouk zich als ware huisfotograaf door onze jarige job Esther met iedereen op de foto te zetten. Hier bleek dat Rosa haar trekjes als strafkampleidster duidelijk via de oud buurvrouw van haar moeder had geerfd.



Na een heerlijke maaltijd, zat er nog maar één ding op: in- en aan het zwembad hangen totdat je helemaal rondom bruin gebakken bent. Om in beweging te blijven (en juist: ook na de nodige drankjes) kwamen de karaoke c.q. zangkwaliteiten van menigeen naar boven en het zwembad met idylische achtergrond leende zich uitstekend als podium. Vooral Esther als Dolly Dot in gekleurd zwempak met cowboyhoed was niet te versmaden!



Ondertussen had Dennis zich over het avondeten ontfermd: heerlijke home made macaroni met kip. Ik had mijn bord nog niet leeg, toen ik werd weggeroepen om mijn home made kwarktaart van een kaars te voorzien. Samen met de goddelijke creaties van Marije en Sari, was het nu echt: Esther is jarig en wij vieren feest!



Met het vallen van de avond, introduceerde Anoek (huisgenoot van...) zich als spelleidster van een bijzonder leuk woord- en uitbeeld spel. Marije en ik bleken helemaal op elkaar ingespeeld en speelden in de eerste rondes de andere teams bijna helemaal van tafel. De combi Dennis & Sari bleek echter fataal, want geen van beiden hadden de spelregels goed begrepen dus nadat Dennis alles aan iedereen ging voorzeggen, werden ze uiteindelijk gediskwalificeerd nadat hij ook nog de spelkaarten doormidden ging scheuren. Het tweede spel werd voor sommigen van ons al te veel, waardoor uiteindelijk het merendeel van de vrijgezellen - behalve Carlos - drinkend de nacht in gingen. Eén daarvan was ik....



De volgende dag was ik een beetje brak... Terwijl ik eenzaam tegen mijn kater en mijn ontplofte maag vechtte, zat de rest heerlijk tetterend (...) aan de ontbijttafel waar alleen de koffie ontbrak... Gelukkig maakte de gebakken eieren van Dennis een hoop goed. Wat er daarna precies gebeurd is, weet ik niet, want ik ben toen nog maar ff gaan liggen.





Toen ik weer wakker werd, was het gelukkig weer bikinitijd en heb ik me in de relaxstand aan het zwembad gesettled. Met de komst van de donkere wolken, besloten we op huis aan te gaan. Fin de verano en met regen in het vooruitzicht maakte menig chauffeur angstig uren in de file vast te zitten. Paniek om niks want we reden na een kort donderbuitje zo de bijna lege straten van Barcelona binnen.

Ik heb echt genoten!!!

Esther, Rosa, Dennis, Marije, Carles, Maurice, Anne, Anouk, Anoek, Sari & Bart: SUPER bedankt en tot de volgende keer?!!!

PS Meer foto´s volgen.

Thursday 28 August 2008

UPDATE: Baan open voor vertaler/reporter Engels - Nederlands (en beetje vica versa)

Bij het bedrijf waar ik werk, Dow Jones, is een positie vrij gekomen voor vertaler/reporter van Engels naar Nederlands (en soms andersom, maar de nadruk ligt op Eng -> Ned).

Het gaat voornamelijk om financiële pers- en nieuwsberichten. Uiteraard dient je Nederlands (en Engels) helemaal perfect te zijn. Het is een full time baan en je dient in Barcelona te wonen en werken.

Heb je interesse? Stuur me dan een mail (e_mabel@yahoo.com) zodat ik je het uitgebreide profiel kan sturen.

Oja, solliciteren heeft geen zin als je nog niet hier woont en niet in het bezit bent van de juiste papieren (NIE, Registrado, Social Seguridad nummer etc etc).

Succes!

Tuesday 26 August 2008

Bh´s enzo

Toen ik in 2004 in Barcelona kwam wonen, merkte ik al bij het shoppen dat bh´s met opvulling “hot” waren. Ik dacht dat het met Spanje te maken had; uiterlijk is hier heel belangrijk. Zo belangrijk, dat bijna geen enkele man je zonder na te fluiten of iets te zeggen (of beter nog toefluisteren) voorbij laat lopen.

Goed, dat was Spanje anno 2004. Ik had geen behoefte aan opvulsels, dus ik kocht bij mijn bezoeken in Nederland mijn bh´s: van kant, doorschijnend, alles behalve dan met die soort van schoudervullingen. Maar toen ik twee weken geleden in Nederland weer op bh-jacht ging, kreeg ik het volgende voor mij kiezen:

“Eh, een normale bh, nee die hebben we niet.”

“Ja, vroeger maakten ze ook nog dezelfde bh´s zonder vulling, maar nu niet meer.”

“Wat wil je? Een bh zonder vulling? Okee....”

Nou ja dacht ik, dit is niet normaal meer! Ik word gewoon gedwongen om die shitdingen te kopen, anders nooit meer een bh voor mij....

En nu hoor ik je denken, ja, die Mabel is vast een beetje gefrustreerd omdat ze gewoon geen grote borsten heeft en zich daar zogenaamd semi “feministisch” tegen af wil zetten door alleen maar normale bh´s te dragen. Nou nee! Want het erge is, dat als je wel over een paar meloenen beschikt, je ook aan de vulling moet! Alle bh´s komen tegenwoordig met die krengen! En dan heb ik het nog niet over de bikini´s van dit seizoen....

En dan vraag ik me dus af, wat is er mis met een normale beugel bh? Een half doorschijnende of met kant, die zijn toch ook sexy?

Voor de niet kenners: die opgevulde zijn dus meestal niet meer (half) doorschijnend omdat er dus ja, vulling voor zit!

Met het lood in mijn schoenen en zonder nieuwe bh´s keerde ik naar Barcelona terug. Ik was nu wel gefrustreerd. Prima als jij een bh met vulling wilt, maar ik wil er één zonder!!!!

En echt, toen ik de trap van de metro op kwam met mijn koffer in mijn hand, zag ik daar mijn nieuwe bh in de etalageruit van Intimissimi hangen. Precies zoals ik hem wilde hebben: van kant, half dooschijnend, met beugel, maar zonder vulling!

Als een kind zo blij heb ik meteen twee setjes gekocht en geloof me, ik voel me nu meer dan sexy! En dat zonder heel rondborstig te zijn of met een vals diep decolleté.... Nieuwsgierig? Kijk maar hier.

Thursday 21 August 2008

Roommates

Today the friend of my "summer" roommate Jeanine, Elly, made us dinner. And we celebrated with a nice bottle of Cava the fact Jeanine passed her DELE Intermedio exam, which she made half of May already:


From left to right:

me, Diana (American girl staying for 15 days), Elly and Jeanine in the back

The pleasure of a roof top terrace

This is what I found this morning @ my terrace... Isn´t it beautiful?


Tuesday 19 August 2008

Leuke baan voor Nederlander met talen aangeboden!

Ik kreeg afgelopen week een mailtje van Etienne. Of ik nog mensen kende voor een leuke baan in Barcelona. Ja, ik ken mensen zat, maar had geen idee wie Etienne is en wat het werk precies was. Maar wat wil het toeval? Stap ik afgelopen zondag in Girona in de bus naar Barcelona, zit Etienne daar ook in! Ik heb niet alleen honderduit met hem en zijn vriendin zitten kletsen, maar ook een goed idee gekregen van de baan die hij aanbiedt.

Etienne verkoopt vanuit Nederland in Spanje gekleurde monteuren voor brillen. Dat heeft hij uitbesteedt bij het bedrijf Etnia Barcelona. En daar zoekten ze een nieuwe medewerker voor Customer Service (let op: veel meer dan een simpel call center). Hij is op zoek naar een medewerker die Nederlands is (en ook goed spreekt en schrijft) en ook nog een goede kennis heeft van Spaans (je werkt met Spanjaarden samen), en dan nog goede kennis van of Frans of Duits of Italiaans.

Mocht je dat in huis hebben, dan zit je erg goed, want het salaris ligt tussen de 18.000 - 21.000 euro bruto per jaar (dat is minimaal zo´n 1300 - 1400 euro per maand leert een snelle berekening mij: bij uitbetaling van 12 maanden).

Hier alle informatie even op een rijtje:

* Het bedrijf heet 'Etnia Barcelona' en hun business is kleurige brillen maken. Ze zitten in Esplugues de llobregat.
* Werktijden: maandag - vrijdag van 9 tot 6, met een uur pauze tussen 13-14 of 14-15
* Salaris tussen 18.000 - 21.000 euro + bonus + restaurant tickets * (even in het engels) Job description: Customer service sales administrator. Answer the customer requests by telephone/email/fax. Do follow up of the daily activities, register orders in the system, dealing with the sales representatives, coordination and contact with other department, solve complains etc.
* Kennis van Word, Excel, SAP een must/pre

Vanzelfsprekend dien je al in het bezit te zijn van je NIE nummer enzo, en hier in Barcelona te wonen/heel snel te komen, zodat een gesprek/aanvragen van papieren niet lang (geen maand dus ofzo) op zich hoeft te laten wachten.

Etienne is te bereiken via etienne@sightstylers.com

Zorg dat je motivatiebrief en CV in het engels zijn trouwens!

Monday 18 August 2008

Job open @ Dow Jones

Again a job open @ Dow Jones for a native Russian/fluent English speaker.

Please write me a mail for more details.

Saturday 16 August 2008

Bijna af @ Nederland Klusland

Het klussen gaat nog steeds door. Donderdag zijn we de hele dag bezig geweest met de huiskamer verven en gisteren was het de beurt aan de verhuizing zelf. Mijn handen, voeten en rug vallen er bijna van af, ik ben super moe, maar het huis van mijn zusje begint nu echt leefbaar te worden!

Hier een paar foto's van het verven en de kids die de verrassing in de tuin ontdekten (die helaas niet goed zichtbaar is, maar het is soort van drijvende discobol die alleen maar 's avonds aan gaat: èn per toeval ontdekten we één van de twee padden die in het vijvertje wonen):





P.S. Als je op de foto's klikt, krijg je ze in groot formaat.

Wednesday 13 August 2008

Nederland Klusland

Ik ging eigenlijk naar Nederland met als doel vakantie te houden.... maar t lijkt wel een werkkamp... Nee, valt reuze mee hoor! Plus ik vind klussen nog steeds geweldig (op die ene blaar en twee zere knieen na dan...).

Gisteren twee grote slaapkamers geverfd en de badkamer, vandaag één grote slaapkamer en het trappengat. Omdat de kids van mijn zusje zelf de kleuren mochten uitzoeken, is het resultaat echt verbluffend te noemen.



Monday 11 August 2008

Barcelona meets Den Haag

Na ons fietsavontuur van zaterdag, was het zondag de beurt aan Den Haag. Daar woont mijn jongste oom Marcel al sinds zijn studententijd. Toen ik student was, heb ik mede door hem bewust gekozen voor een stage bij de Haagsche Courant. Ik vind Den Haag echt een leuke stad en voel me elke keer als ik er ben, een beetje Hagenees...

Het waaide zondag mega hard, maar het was zonnig en droog, waardoor we even naar het strand konden waar een beachvolleybaltoernooi aan de gang was. Kijk zelf maar:



Saturday 9 August 2008

Neerlands schoon

Vandaag na vroeg opstaan, shoppen in het dorp (daarover binnenkort nog een andere blog, voornamelijk over BH's en de vraag waarom er geen normale meer verkocht worden), bruine boterhammen met verschillende soorten kaas, eindelijk op de fiets het land in. Zonder regen deze keer!


Ginkelse Heide



Kreelse Plas



Uitzicht op de Vaalberg



Oerossen aan de Koeweg in het Roekelse Bos

Friday 8 August 2008

Welkom in Nederland!

Heerlijk, in koel Nederland op de fiets stappen. Dat was het plan.... Maarja, in Nederland regent het altijd en overal, dus toen we na 15 minuten in een een stortbui terecht kwamen, was ik niet echt verrast. We hoefden maar een half uur bij een boer in de garage te schuilen, waarna we direct terug naar huis konden.... hahahaha.


Gelukkig heb ik morgen nog een dagje met opa, die na ons avondtuur in de regen (en oja, met ook nog een lekke band, of beter een kapot ventieltje), heerlijk op zijn stoel snurkend zijn middagdutje deed. Morgen hopelijk minder foto's van ons, maar meer foto's van ons prachtige kikkerlandje.

Wednesday 6 August 2008

Nieuwe tours @ Barcelona

Nathalie (33 en nog maar een half jaar hier), besloot al snel een eigen tourbedrijf op te zetten. Na haar fietservaringen bij Baja Bikes, besloot ze op maat gemaakte en kleinschalige wandeltours op te zetten. Nathalie weet niet alleen veel van de stad, maar kan je ook leuke anekdotes over de plekken die je met haar bezoekt vertellen.

Meer informatie over de tours & prijzen op de website van Orange Monkey Tours!

Tuesday 5 August 2008

Job open @ Dow Jones: Content Operations Specialist (english + spanish)

For more information, please send me a mail: e_mabel@yahoo.com so I can send you the full profile and how/where to apply.

Fluent Spanish and English required. Plus living in BCN (or close by) and have all the necessary papers (NIE, Social Securidad etc).

This is NOT a call center job, only full time and long term wanted.

For more information about the company, check www.dowjones.com.

Good luck!

Mid summer BBQ

Afgelopen zondag waren we te gast bij Marije & Carlos thuis. En wat voor thuis: met een super coole BBQ hoek en met een heerlijk zwembad!!

Hier de eerste indrukken!

(let vooral op de super gitaar die Marije in haar handen houdt!)





Sporten @ Barcelona

Ja, ik ben gek. Althans een beetje als het gaat om sporten met dit weer. Ik zweet me de hele dag al te pleuris en dan ben ik ook nog zo gek om ´s avonds naar de gym te gaan...

Maar ik moet wel! Met Nederland voor de deur, moest ik gisteren echt ff rennen en buikspieroefeningen doen, want die frietjes, kroketten en frikadellen (en dat allemaal met mayo en satésaus) komen hard aan!

Normaal sport ik gemiddels twee keer per week. Twee keer een uur met crosstrainen of rennen, maar altijd buikspieroefeningen en oefeningen voor mijn rug. In Gracia ging ik naar de Ubae, vanuit de overheid zwaar gesubsidieerde sportcentra, waar ik slechts 35 euro per maand betaalde voor bijna 24/7 toegang.

De pijo versie van de Ubae, is de DIR, waar je ongeveer het dubbele betaald, maar dan wel ook onbeperkt toegang hebt tot andere DIR-centra. En handdoek en zeep etc ligt altijd voor je klaar.

Ik ga naar de barrio-gym: lekker simpel, niets handdoekje klaar of opgedirkte dames, gewoon hup de toestellen in en zweten maar. En 3 super zwembaden met zonebedden! Elke barrio heeft wel z´n eigen gym, waar je vast net als ik, voor een prikkie (€ 28 per maand) terecht kunt.
Blog Widget by LinkWithin