Barcelona
It was the first time that we met

Barcelona
How can I forget

The moment that you stepped into the room
You took my breath away

Barcelona
La musica vibro y e Ilanos unio

And if God is willing
we will meet again some day


Mijn eigen handige tips / My own tips & tricks

***************** MUST READ **************

1) Klik hier voor mijn eigen bedrijvenlijst waar je geen Spaans nodig hebt om bij te werken, ideaal om te starten!/ My own list of companies where Spanish is not required, ideal to start!

2) Klik hier voor veelgestelde vragen over werken, wonen en leven in Barcelona / FAQ - in English as well

** Ook super handig **

1) Hier algemene tips / General Tips & Tricks

2) Baan? Belangrijk advies bij het zoeken: lees dit eerst voordat je begint!

3) Woning? Belangrijk advies bij het zoeken: lees dit eerst voordat je begint!

4) Kamer? Belangrijk advies bij het zoeken: lees dit eerst voordat je begint!

5) Zoek hier meteen een baan door "Dutch" OF "Holandes" OF "Nederlands" in het eerste vak in te vullen en "Barcelona" in de tweede!





Direct looking for jobs on biggest job site in Spain

6) Grootste huizenaanbod/ Biggest offer of houses in Barcelona

7) Loquo, van kamer via banen tot meubels / Loquo: from rooms via jobs to furniture in Barcelona

8) Stage in Barcelona lopen? Klik hier voor een up to date lijst!

en natuurlijk....

9) Spaans leren! Echte aanrader is Versión Original *: goed, betrokken, kleine klasjes en heel erg betaalbaar! En midden in het centrum (om de hoek bij Placa Catalunya)! Learn Spanish here at the best language school in Barcelona! (*mail me voordat je een cursus gaat volgen voor eventuele kortingsacties!/send me a mail before you start a course for a possible discount!)

10) Zit je na het lezen van mijn blog (gebruik eerst de zoekfunctie a.u.b.) nog met een vraag over wonen/werken/leven in Barcelona? Dan mag je me mailen via e_mabel AT yahoo.com. Ik help je graag op weg.... maar mails met hele algemene vragen (daar kan ik niet zo veel mee) en mails met CV's (ik ben geen arbeidsbureau) worden niet beantwoord.

© Mabel at BCN, 2004.

Niets van deze website mag worden vermenigvuldigd of openbaar gemaakt door middel van druk, microfilm, fotocopie, plaatsing van teksten en/of afbeeldingen op andere websites of op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur/maker.

Sunday 31 January 2010

De bergen in? Beklim de Montjuic!

Montjuic is "de" stadsberg van Barcelona en ligt - gek genoeg - aan zee. Tegen de berg op zijn huizen gebouwd, hij herbergt een begraafplaats en het krioelt er van de musea en tuinen, fungeert af en toe als race circuit en het heeft zijn eigen kasteel. Plus: als je eenmaal de berg op bent, is het net alsof Barcelona verdwenen is. Je hoort echt alleen maar de vogels fluiten en af en toe het geritsel van de Montjuic-katten.



Montjuic is één van mijn favoriete plekken in Barcelona en vanuit mijn huiskamerraam kan ik ´m gelukkig ook zien. Gisteren was het weer tijd dat ik de boer op ging en Montjuic was de uitgelezen plek. Ook omdat ik daar rust vind in een stukje droomland: daar staat het karkas van "mijn" huis waar ik - als ik ooit de loterij win - graag zou willen wonen ;)



Op Montjuic vind je verder Poble Español, de Joan Miro museum, het Olympisch Stadion en natuurlijk aan de voet, de magische fonteinen. Hier vind je meer informatie over de berg en al zijn bezienswaardigheden.

Thursday 28 January 2010

Documentaire festival DocsBarcelona van 2 - 7 februari 2010

DocsBarcelona is één van de documentaire festivals die echt de moeite waard is om te bezoeken. Er zullen in totaal 30 internationale documentaires worden getoond, maar het is ook een prima festival om - als documentairemaker of producent - te netwerken.

Het festival vindt plaats tussen 2 en 7 februari 2010 op verschillende plekken (voornamelijk in Gracia). Een aantal documentaires kun je gratis bekijken, voor de rest betaal je - voor zover ik kan zien - maar € 5,- of € 2,70.

Hier vind je meer informatie in het Engels, hier in het Spaans.

Monday 25 January 2010

Het weer voor de laatste week van januari 2010

Terwijl ik gisteren nog aan het strand zat te lunchen (goed, het was niet super zonnig en ook niet extreem warm, maar ´t kon wel!), regent het vandaag weer. Maar.... het ziet er naar uit dat het na vandaag lekker droog blijft! Ideaal als je geen verwarming hebt en ook geen droger en je wasmand uitpuilt, kortom een ideaal vooruitzicht! En, één van mijn planten begint door dit wisselvallige weer, al weer nieuw uitlopers te krijgen.

Sunday 24 January 2010

Facebook roept op tot een manifestatie tegen de verhoging van de prijzen van het openbaar vervoer (Barcelona)

We zijn niet anders gewend hier in Spanje: alle prijzen gaan omhoog, behalve je salaris dan ;) Ook de prijzen van het openbaar vervoer zijn - ondanks de lage inflatie - per 1 janauri weer omhoog gegaan. Niet zo idioot veel als vorig jaar, maar wel genoeg om je er boos over te maken.

En dat doen nu ruim 58.000 mensen (wellicht nu al weer meer) op Facebook. Onder de naam "Bitllet senzill: 1,40 € | T-10: 7,85 € = quina vergonya, tothom a colar-se!" roept deze groep op met z´n allen op 30 januari om 20.00 uur (let op tijd, die is al een paar keer veranderd) naar Plaça Universitat te komen om te protesteren. Hier vind je meer informatie over de actie en kun je je - indien je op Facebook zit - ook aanmelden.

Wednesday 20 January 2010

Loon - lonen in Spanje per 1 januari 2010 omlaag

Toevoeging: blijkbaar hangt dit af van het % belasting dat je moet betalen. Met andere woorden: de belastingtarieven zijn omhoog gegaan... Sommige collegas van mij hebben nu 36 en zelfs 45 euro minder.

----------------------------------------------------------

Anderhalf jaar geleden schreef ik nog hoe ik blij ik was met de 400 euro van Zapatero. En dat was ook zo!

Maar dit jaar heeft Zapatero deze 400 euro-regeling veranderd, wat betekent dat je (vaste) salaris met zo´n 30 euro per maand omlaag kan gaan.

De 400 euro van Zapatero was een tegemoetkoming maar met zo veel werkelozen, kan de regering zich dat waarschijnlijk niet meer veroorloven....

Mijn salarisstrookje zag er vanmorgen nog leger uit dan normaal... ik heb nu 30 euro netto minder per maand.

Geen idee of jouw je werkgever je wel gaat inlichten over deze verandering (de mijne deed dat helaas niet), daarom hier de link over het hoe en wat.

Monday 18 January 2010

Het blijft wisselvallig in Barcelona

... qua weer dan ;) Hou je paraplu deze week maar in je handtasje, want de regenbuien zijn nog niet voorbij...

Saturday 16 January 2010

Tweedehands in Barcelona

Tweedehands meubels of kleding kopen wordt soms gezien als iets "not done", maar daar denk ik heel anders over! Je spaart niet alleen veel geld uit, maar bent ook (en dan heb ik het niet over oude auto´s, wasmachines of koelkasten) goed bezig voor het milieu. Minder afval is meer!

Als je in Barcelona woont, ken je www.loquo.com zeker: dat is dè website voor tweedehands meubels (samen met kamers, banen en nog veel meer). Vooral op loquo vind je meer moderne (lees IKEA) meubels dan bijvoorbeeld op www.segundamano.es, waar je meer echte Spaanse meubels vindt (glazen salontafels en blauwe banken bijvoorbeeld ;)

Voor de tweedehands winkels heb je een aantal keuze´s: La Trocante (in C. Comte Borell) is erg groot en je krijgt er op witgoed vaak nog 3 maanden garantie. Qua meubels moet je geluk hebben, want het merendeel dat wordt aangeboden, is mijns inziens vaak lelijk en oude troep. Je kunt er ook je eigen tweedehands spullen kwijt (informeer bij winkel wat & hoe). Een betere keuze vind ik Columpiu (C. Bailen 147) waar het merendeel van de meubels net wat meer stijl heeft. Helaas is het niet super super goedkoop.

Voor een echte rommelmarkt, dien je naar de "El Encants"-markt te gaan: elke maan-, woens, vrij- en zaterdag vanaf 08.30 (en tot een uur of 13.00) bij (metro) Glories. Soms vind je er helemaal niets, maar er is genoeg te snuffelen! Het goedkoopste alternatief is op de grofvuil-avonden, de straten afstruinen. In mijn buurt worden elke maandagavond meubels en andere afgedankte zaken aan de straat gezet, ik meen dat het in Gracia dinsdagavond is.

Op de pagina van de stad, kan ik geen informatie vinden op welke dag in elke wijk het grofvuil wordt opgehaald, maar elke buurt heeft zijn elke dag. Normaal hangen er in de portieken of in de hal van je gebouw, wel posters van de gemeente waar het opstaat. De informatie van de gemeente vind je hier.

Voor tweedehands kleding, kan ik Humana van harte aanbevelen, die hebben verschillende winkels verspreid over de hele stad. Je kunt daar ook je eigen afgedankte kleding & schoenen kwijt (krijg je overigens niets voor, maar de opbrengst ervan gaat weer naar het goede doel).

Thursday 14 January 2010

Kunst in Barcelona - en aan mijn muur!

Ongeveer twee maanden geleden kwam ik in mijn - toen net ontdekte super gezellige en aardige bediening - Baskische barretje (net achter de kathedraal in C. Sagristans) en zag dat er hele leuke schilderijen aan de muur hingen! En die waren ook nog´s te koop!

Omdat ik graag mijn muren volhang met kunst (met of zonder grote K), was het onmogelijk de verleiding te weerstaan om niet één van zeer betaalbare schilderijen te kopen.

Ik heb hem gisteren opgehaald en... hij is echt nog mooier dan ik dacht! Ik moet er nog wel even een plekje voor vinden, want hij heeft een aardig formaat en is behoorlijk groen. Hier vast een foto, later zal ik nog wel´s posten waar ik hem uiteindelijk gehangen heb (denk stiekem in mijn slaapkamer naast het landschap van mijn vader).

Sunday 10 January 2010

Flamenco in Barcelona

Eigenlijk behoor je voor de echte flamenco naar het zuiden af te reizen, maar in Barcelona kun je ook aardige flamenco zien.

Volgens de lezers van het Barcelona prikbord, is "El Tablao de Carmen" in Poble Español errug okee. En als je via Dining City boekt, dan krijg je ook nog´s 10% korting.

Je bent goedkoper uit bij Los Tarantos op Plaça Reial, daar kun je al voor € 7 naar binnen. En helemaal gratis zijn bijvoorbeeld de jam sessies bij 23 Robadors (C. de'n Robador 23) elke zondagavond tussen 20.30 en 22.30 uur.

Friday 8 January 2010

The Final Countdown... Europe in Barcelona

Ik kan me het nog zo goed herinneren: tweede klas middelbare school, het Streeklyceum in Ede... Om klokslag 12 uur schalmde "The Final Countdown" uit de speakers van de aula voor de verkiezingsweek van HET organisatie comité van dat jaar. Ik zat net op die school en ik wist niet wat me overkwam: dit was feest!

En dat bleek het ook! In alle jaren dat ik er zat, heb ik bijna geen schoolavond overgeslagen: schuifeldisco´s, optredens (o.a. Herman´s House Band waar ik mocht meezingen), playbackshows, films (de frummelavonden) en Franse avonden (met glaasjes wijn). Dus tja, als ik "The Final Countdown" hoor, dan gaan de rillingen nog door me heen ;)

Voor iedereen die dat ook heeft, goed nieuws! Europe komt 23 januari naar Barcelona - Sala Razzmatazz. Kaarten kosten € 36. Hier vind je meer informatie.

Sunday 3 January 2010

Het weer deze week in Barcelona

Morgen gaat het hoogstwaarschijnlijk regenen, overmorgen ook, maar daarna zou het weer zonnig en droog in Barcelona moeten zijn. De temperatuur gaat een beetje omlaag, maar het blijft heerlijk zacht vergeleken bij Nederland ;)

Drie Koningen kijken... maar dan al één dag eerder!

Aankomende woensdag is het Drie Koningen wat betekent dat menigeen kind (en volwassene) in Spanje overladen wordt met kado´s: de Spaanse Sinterkla(zen)as zeg maar.

Op 5 januari vindt de Drie Koningen-parade plaats, maar als je een betere kijk op de stoet & wagens wilt hebben, dan kun je morgen al naar de "Koninklijke" werkplaats in Palau d´Alfons XIII komen om de wagens van de Drie Koningen van dichtbij te zien.

Deuren gaan open om 11.30 uur (tot 18.30 uur) en voor zover ik heb kunnen nalezen, is de toegang gewoon gratis. Palau d´Alfons XIII bevindt zich op Montjuic en daar kom je met metrolijn 1 of 3 - halte Plaça Espanya.

Goed voornemen voor 2010 in Barcelona: er meer op uit!

Vandaag was Parque del Laberinto in Horta aan de beurt! Elke zondag- en woensdag gratis entree (normaal maar € 2 en nog wat) en op loopafstand van metrohalte Mundet (groene lijn, lijn 3). Ook nog wat leuke foto´s gemaakt naast het Velodrome (gebouwd voor de Olympische Spelen van 1992).

Meer informatie over het labyrint vind je hier.






Blog Widget by LinkWithin