Barcelona
It was the first time that we met

Barcelona
How can I forget

The moment that you stepped into the room
You took my breath away

Barcelona
La musica vibro y e Ilanos unio

And if God is willing
we will meet again some day


Mijn eigen handige tips / My own tips & tricks

***************** MUST READ **************

1) Klik hier voor mijn eigen bedrijvenlijst waar je geen Spaans nodig hebt om bij te werken, ideaal om te starten!/ My own list of companies where Spanish is not required, ideal to start!

2) Klik hier voor veelgestelde vragen over werken, wonen en leven in Barcelona / FAQ - in English as well

** Ook super handig **

1) Hier algemene tips / General Tips & Tricks

2) Baan? Belangrijk advies bij het zoeken: lees dit eerst voordat je begint!

3) Woning? Belangrijk advies bij het zoeken: lees dit eerst voordat je begint!

4) Kamer? Belangrijk advies bij het zoeken: lees dit eerst voordat je begint!

5) Zoek hier meteen een baan door "Dutch" OF "Holandes" OF "Nederlands" in het eerste vak in te vullen en "Barcelona" in de tweede!





Direct looking for jobs on biggest job site in Spain

6) Grootste huizenaanbod/ Biggest offer of houses in Barcelona

7) Loquo, van kamer via banen tot meubels / Loquo: from rooms via jobs to furniture in Barcelona

8) Stage in Barcelona lopen? Klik hier voor een up to date lijst!

en natuurlijk....

9) Spaans leren! Echte aanrader is Versión Original *: goed, betrokken, kleine klasjes en heel erg betaalbaar! En midden in het centrum (om de hoek bij Placa Catalunya)! Learn Spanish here at the best language school in Barcelona! (*mail me voordat je een cursus gaat volgen voor eventuele kortingsacties!/send me a mail before you start a course for a possible discount!)

10) Zit je na het lezen van mijn blog (gebruik eerst de zoekfunctie a.u.b.) nog met een vraag over wonen/werken/leven in Barcelona? Dan mag je me mailen via e_mabel AT yahoo.com. Ik help je graag op weg.... maar mails met hele algemene vragen (daar kan ik niet zo veel mee) en mails met CV's (ik ben geen arbeidsbureau) worden niet beantwoord.

© Mabel at BCN, 2004.

Niets van deze website mag worden vermenigvuldigd of openbaar gemaakt door middel van druk, microfilm, fotocopie, plaatsing van teksten en/of afbeeldingen op andere websites of op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur/maker.

Tuesday 27 September 2011

Vliegshow aan het strand van Barcelona

In 2006 maakte ik de eerste vliegshow in Barcelona mee. Het was die van Red Bull, ergens in mei of juni en mijn vrienden zaten al vroeg op het strand. Ik kon echter niet eerder komen en ging lekker op z´n Spaans een half uur voor aanvang met een volle koelbox de metro in.

Ik woonde toen nog in Gracia en stapte op Joanic op. Dat ging toen nog wel: het was wel druk, maar ik kon m´n kont keren. Bij Urquinaona ging het echter mis. Duizenden mensen hadden zich verzameld op het perron en het werd een veldslag om in of uit de metro te komen. Ik kon m´n kont niet meer keren, maar ik had wél - in tegenstelling tot honderden anderen - een plekje!

Na de immense veldslag kwam de metro langzaam op gang. "Nog maar een paar haltes en dan ben ik er", schreef ik Anouk enthousiast. Maar de metro stopte niet bij Vila Olimpica, laat staan bij Bogatell. Pas bij Llacuna mochten we er uit.... Met een volle koelbox en geen bereik meer op m´n telefoon, liep ik achter de massa aan naar de "afgesproken" plek. Maar aan de boulevard bij Bogatell, kwamen zelfs de wandelaars in de file te staan. Ik stond op een gegeven moment in een 10 of 20 meter dikke rij die niet meer bewoog. We stonden helemaal vast: ik kon echt geen kant meer op!

Mijn vrienden zaten op het inmiddels overvolle en afgesloten strand en de vliegshow was begonnen. Na een half uur een paar stipjes aan de horizon te hebben gezien, heb ik me voetje voor voetje uit de rij "gewurmd", ben ik teruggelopen naar Llacuna en in de lege metro naar huis gestapt. Ik baalde echt als een stekker. Gelukkig had ik nog wel een volle koelbox ;)

Ik heb nog ergens foto´s van de overvolle metro op m´n computer staan en als ik die vind, zal ik deze bij dit stukje plaatsen. Ondertussen raad ik je aan je borst nat te maken voor aankomende zaterdag ;) Want dan is er weer een vliegshow aan het strand. Hou rekening met file, vertrek op tijd... maar geniet!

De show, die nog plaats vindt in het kader van La Mercè (en voor de 20ste keer) is het beste te zien vanaf het strand van Marbella/Nova Marbella en start om 12 uur.

Hier vind je alle informatie.

Monday 26 September 2011

Op zoek naar een baan? Kijk eens hier!

Ik kreeg onlangs een nieuw (internationaal) bedrijf onder ogen waar redelijk wat banen open staan. Het heeft niet de meest pakkende naam (Riplife), maar het ziet er allemaal wel netjes en goed uit. Het zijn wél voornamelijk IT-banen. Ik zou zeggen, klik even hier voor meer informatie.

Indien je er werkt of gewerkt hebt, ontvang ik graag feedback voor mijn bedrijvenlijst (deze kan anoniem gepubliceerd worden hoor!). Mailen kan via e_mabel AT yahoo.com

Wednesday 21 September 2011

Het dak op - MNAC - Barcelona

Het MNAC is één van mijn lievelingsmusea in Barcelona. Niet alleen vanwege de collectie (het moderne gedeelte is helaas klein, maar heeft wel een paar hele mooie stukken), maar ook vanwege het gebouw. Achter de ingang, als je even doorloopt, heb je een prachtige zaal waar je op speciale dagen (Museumnacht enzo) heerlijk kunt zitten luisteren naar wat muziek onder het genot van een glaasje cava :)

Het is ook het gebouw waar wij Nederlanders, een aantal keren de Koniginnedag-receptie mochten meemaken. En dan heb ik het nog niet over het uitzicht gehad.... alleen dat al is de moeite waard om die trappen naar boven te beklimmen (er zijn ook roltrappen hoor ;).

Elke zondag om 11.00 uur kun je ook mee met een speciale rondleiding langs de niet openbare delen van het museum. Je krijgt tekst en uitleg èn mag mee het dak mee op! Je betaalt de normale entree van € 8,50 (lehttp://www.blogger.com/img/blank.gift op: een jaarabonnement kost slechts € 14) maar je dient wel vantevoren te reserveren. En het is echt alleen maar op zondag om 11.00 uur.

Om te reserveren dien je te bellen met 93 622 03 75. Oja, goed om te weten: de rondleiding is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn en per keer kunnen er maximaal 10 personen mee. De speciale rondleidingen worden nog tot het einde van het jaar gegeven.

MNAC, bij Plaza Espanya, de berg - Montjuic - op.

Tuesday 20 September 2011

La Mercè - BAM - Barcelona feest

Overmorgen beginnen de festiviteiten van La Mercè weer! Of het de korste La Mercè-week ever is, weet ik niet, maar ten opzichte van vorig jaar, is er wel een dag afgesnoept. Het is crisis....

4 dagen (22 - 25 september) feest is nog steeds genoeg om uit je dak te gaan hoor! Hier vind je het volledige programma van La Mercè en hier dat van de BAM, het muziekfestival.

*aangepast* Mijn lieveingsonderdeel (het vuurwerk op muziek bij de fonteinen) wordt dit jaar wèl gehouden bij de fonteinen, alleen zijn er maar 2 deelnemers die eerst op het strand op 23 en 24 september aan de "voorronde" meedoen. De finale vindt - zoals gewoonlijk - plaats op 25 september om 22.00 uur.

Goed om te weten dat in principe alles gratis is, en de metro zowel vrijdag- als zaterdagnacht de hele nacht rijdt.

Veel plezier!

Saturday 17 September 2011

Het weer - Barcelona

Eindelijk gaan de temperaturen een beetje omlaag... (ja, tis nog steeds 30ºC in Barcelona). Morgen wordt er regen verwacht en daarna kelderen de temperaturen. Helaas staat er wel weer zo´n 30ºC rond La Mercè op de planning. En dat is voor de afwisseling, weer eens wat anders dan de regen die normaal gesproken altijd verwacht wordt ;)

Wednesday 14 September 2011

MECAL: laatste weekend film buiten kijken - Barcelona

Aankomende vrijdag en zaterdag is het de laatste keer dat MECAL 2011 er is: korte films, die je lekker buiten op Montjuic kijkt voor bijna niets.

De thema´s zijn - hoe kan het ook anders - "the best of verano, part 1 & 2". Je vindt de website van MECAL hier en de kortingscoupon hier. Aankomend weekend kun je overigens niet via de hoofdingang naar binnen, maar moet je even omlopen. Hier vind je een kaartje.

Verder is het handig om op tijd te zijn (20.00 uur) zodat je een goed plekje & stoel kunt uitkiezen. Eten & drinken mag je gewoon meenemen trouwens (drank aub in plastic flessen).

Veel plezier!

Friday 9 September 2011

De onbeleefd Barcelona-buttons

Een paar dagen terug las ik in La Vanguardia dat buttons van het Historische Museum van de markt waren afgehaald. Alleen omdat het woordje ´onbeleefd´ (vrij vertaald van het woord incivismo) in de titel stond, las ik door.

Twee architecten/designers (Arcadi Royo en Margalida Montoya) hadden twee jaar geleden al deze buttons ontworpen, maar nu pas waren ze ´ontdekt´ in de souvenierwinkels van diverse musea. De buttons, met als titel ´Enjoy Barcelona´, ja, die zijn net even anders: ze geven Barcelona een ander beeld dan dat de doorsnee tourist gewend is.

Het is het beeld van Barcelona dat wij als inwoners helaas al lang kennen: die van de zakkenrollers, de prostitutees, de Paki´s met bier, de illegale verkoop van artikelen op straat (manteros), de rozenverkopers (zo irritant!) en de politie die demonstranten in elkaar slaat.


Ik kan me best voorstellen dat het gemeentebestuur over die laatste niet al te happy is, maar de rest? De architecten beamen dit: "Wij verdedigen de vrijheid van meningsuiting en de kritiek van de inwoners met gevoel voor humor". En ze komen met nog een goed argument: "Als architect kan ik echt boos worden over de producten die verkocht worden in de winkels aan de Ramblas of naast de Sagrada Familia. Dat is ´made in China´ of zijn producten van een hele slechte kwaliteit die eigenlijk niets met de stad te maken hebben." (noot: de stad probeert nu de ´typische´Mexicaanse hoeden aan te pakken aangezien deze niets, maar dan ook niets met Spanje en/of Barcelona te maken hebben).

Ik geef de archicten gelijk, ik vind de buttons ook geweldig, maar daar denkt het gemeentebestuur dus heel anders over. Het grappige is echter dat juist door het verbieden van de verkoop van deze buttons, ze immens populair aan het worden zijn. Niet alleen op Facebook, maar ook op blogs en nieuwspagina´s over de hele wereld, wordt over de onbeleefd Barcelona-buttons geschreven. En ik doe daar graag aan mee ;)

Op de webpagina van Chapateao staat hoe je met ze in contact kunt komen en welke andere (leuke!) buttons ze nog meer verkopen.

Baan open in Sitges voor Assistent van de Financieel Directeur

Via een contact van me, kreeg ik de volgende baan onder ogen:

Assistent van de Financieel Directeur in een 5-sterrenhotel in Sitges. Vloeiend Spaans en Engels verplicht. Andere talen een pré. Minimaal 2 jaar ervaring in een vergelijkbare positie vereist. Deze baan komt pas in januari 2012 vrij, maar men staat nu al open voor sollicitaties.

Indien je meer informatie (volledige profiel en contactgegevens) wilt, stuur me dan een mail via e_mabel AT yahoo.com.

PS Stuur me niet je CV! Mails met CV´s worden niet beantwoord.

Friday 2 September 2011

Einde van de zomer in zicht - Barcelona

Niet dat het vandaag koud was hier in Barcelona hoor, nee, in tegendeel, douchen had vandaag weer´s geen zin ;) Maar met september op de stoep (of eigenlijk staat ie al binnen) weet je gewoon dat het einde in zicht is. Straks (misschien al morgen las ik op FB) gaat het weer regenen, en dan komt die tijd dat de balkondeur niet meer de hele dag open kan staan... en je weer sokken aan moet.... Blegh!

Maar gelukkig is Barcelona wel één van de leukste plekken op aarde om de herfst in te gaan. Niet alleen omdat we straks met z´n allen weer uit ons dak gaan tijdens La Mercè, maar ook omdat er tig andere vrije dagen op de planning staan! Voor je het weet is het weer kerstmis... en dan gaan we weer naar de zomer toe!

Hier alle feestdagen van de komende tijd nog even op een rijtje. Let op: je bent vrij of je krijgt extra uitbetaald èn alle winkels zijn dicht!

11 september: Nationale dag van Catalonië - Cataluña
24 september: La Mercè: de beschermheilige van Barcelona
12 oktober: Nationale Spanje feestdag (Fiesta Nacional de España)
1 november: Allerheiligen (soort van dè start van de winter)
6 december: Dag van de Grondwet (Dia de la Constitucion)
8 december: Onbevlekte Ontvangenis (Dia de la Inmaculada Concepcion)
25 december: Kerstmis (Navidad)
26 december: San Esteban - tweede kerstdag: deze wordt alleen in Cataluña gevierd
Blog Widget by LinkWithin